JESEŇ

Jeseň k nám prichádza v septembri a začína jesennou rovnodennosťou.
ROVNODENNOSŤ nastáva v okamihu dňa, keď Slnko prechádza bodom rovnodennosti na Zemi a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. V tento deň je dĺžka dňa a noci takmer rovnaká a zároveň na severnej pologuli preberá svoju vládu pani JESEŇ.

.

Jedno zo štyroch ročných období, ktoré sa nám v našich zemepisných šírkach striedajú a môžeme si tak plne vychutnať každé ročné obdobie vo svojej plnej kráse

V minulosti ľudia považovali jeseň za veľmi dôležitú ČASŤ ROKA. Je to čas oberačiek, ukončovania poľnohospodárskej práce a príprava pôdy na zimu a oddych. V tomto období vzdávame vďaku za dobrú úrodu a zvyčajne sa kade tade konajú slávnosti zberu, brania a jarmoky. Rôzne oslavy a slávnosti sa dejú dodnes a je dôležité si naozaj uvedomiť HOJNOSŤ, ktorú dnes máme a ktorú pre svoju existenciu potrebujeme aj nasledujúci rok.

Tak poďme oslavovať koniec žatvy, či vinobranie alebo jarmoky a hody, ktoré konajú v takmer každej menšej oblasti.

Príroda sa rovnako v priebehu jesene chystá na zimu. Odovzdáva svoje posledné plody, úrodu a postupne stromy zhadzujú svoje listy, kvietky a väčšina rastlín sa navracia k svojim koreňom a zvieratká intenzívne robia zásoby na zimu, podaktoré sa chystajú na zimný spánok.

KOLOBEH PRÍRODY je každoročne rovnaký bez ohľadu na to, ako sa ľudia začlenia do tohto procesu a cyklu prírody. Keďže sme však neoddeliteľnou súčasťou prírody a sme od nej závislí, tak je dobré sa na tento cyklus naladiť a BYŤ V SÚLADE s prírodou.

Pretože v tomto kolobehu prírody vieme aj my pre seba získavať energiu a možnosti a byť tým, kým v skutočnosti sme.

Jeseň je obdobím, kedy FARBY prírody naberajú na INTENZITE.
Farby sú sýte a naznačujú návrat k prírode, k zemi, stiahnutie z základom, ku koreňom. Je to pre nás znamenie, kedy by sme sa aj my mali z letných radovánok a otvoreniu sa svetu, mali viac stiahnuť k sebe a možno sa zamyslieť, či je všetko v našich životoch, ako má byť alebo ako vlastne chceme. Pretože práve jeseň je tou, ktorá opúšťa nepotrebné, zhadzuje to, čo už neslúži a pripravuje sa na zimný čas, kedy má priestor na znovuzrodenie. Podobne by sme mali fungovať aj my ľudia.

Farby prírody sa postupne objavujú aj na našich tanieroch. Ideálne sa stravovať najviac z dostupných surovín v našich zemepisných šírkach. A tak na svojich tanieroch by sme už mali mať posledné kúsky čerstvej úrody a postupne vo svojich jedálničkoch prechádzame na suroviny neskoršej jesennej úrody, zásoby skladovateľnej zeleniny a ovocia, obilia a strukoviny. Ak sme si počas obdobia hojnosti urobili zásoby, tak presne vieme, čo budeme v zime postupne dávať na naše menu.

S postupujúcou jeseňou od tej skorej a ešte teplej, k neskorej jeseni, ktorá prináša čas stíšenia a aj my si môžeme dopriať čas, kedy spomalíme a premyslíme, čo nás čaká v nasledujúcich mesiacoch a ako vieme tento čas rozumne rozložiť, aby nás to nezahltilo a zároveň, aby sme boli sami sebe k dispozícii.

Počas neskorej jesene oslavujeme dva významné sviatky. Je to sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. Tak ako je jeseň s postupujúcim časom čím viac pretkaná hnedou farbou, tak nám aj naše sviatky prinášajú návrat a spomienky k minulosti. K našim koreňom, k tomu, čo bolo, aby sme nezabudli, odkiaľ sme prišli my a z čoho, sme sa zrodili tým, kým sme teraz.
Počas týchto sviatkov spomíname na svätcov a aj na našich zosnulých. V rámci týchto sviatkov je mnoho obradov, ktoré sa líšia kraj od kraja ale aj krajina od krajiny. Niektoré krajiny majú v týchto dňoch naozaj nádherné zvyklosti či obrady. Iné sú založené na kresťanských presvedčeniach či zvyklostiach z minulosti. Ale jedno majú spoločné, a to že si chceme uctiť  a pripomenúť tých, ktorí tu už nemôžu byť s nami. V našich končinách je to navštevovanie miest zosnulých, cintorínov, kladenie vyzdobených vencov na hroby a zapálenie sviečok. Našla som zaujímavosti, že v oblasti Oravy či Liptova zvykli ľudia nechávať v noci v kuchyni jedlo pre duše mŕtvych, pretože verili, že ak zosnulí nájdu niečo pod zub, nebudú celý rok plakať od hladu. V niektorých obciach na Spiši zas kolovala povera, že vykúpenie pre mŕtvych zabezpečí, ak v kostole za každého z nich odovzdajú časť česaného ľanu. Súčasťou spomienok a slávností zvyknú byť aj spoločné omše či vysväcovanie hrobov. Zaujímavým zvykom bolo kropenie hrobov mliekom. V niektorých častiach Slovenska ľudia kropili hroby mliekom, vraj sa rany spôsobené očistcom zahoja.

My si môžeme vybrať. Môžeme si priniesť zvyky, obrady či zaviesť nové tradície do našich životov, ktoré sa nám zdajú podporujúcejšie či krajšie alebo veselšie či úprimnejšie.

V týchto dňoch je pre mňa nádherné si pozrieť rozprávku do Disney Coco. Nádherné tradície a zvyky vykreslené v krásnom jesennom príbehu plnom farieb. Prepojené rodinné fungovanie na základoch a koreňoch, ktoré sa stretáva so svetom mladých a detí a zároveň poukazuje na, že nie všetko musí zostať presne podľa toho, ako to bolo kedysi a ako to mali naši predkovia. Ak ste ju nevideli a máte rozprávky radi, tak určite odporúčam.

 

Počas jesene sa zamerajte na VŠÍMANIE SI JESENNÝCH FARIEB a na to ako príroda počas tohto obdobia výrazne mení. Farebné premeny, ktoré sa dejú nás vedú k tomu, aby sme si uvedomovali čaro každej chvíle, ktorú prežívame. Či si denne nájdeme desať minút, aby sme sa prešli, alebo aspoň raz za týždeň je to skvelé.

Pretože každou chvíľkou, ktorú spravíme pre seba, robíme nielen svoj svet, ale aj svet okolo krajším.

Všímajte si INTENZÍVNE FARBY, ktoré k nám prichádzajú a pocity, ktoré to vo vás budí. Červená farba môže zobúdzať hnev či rozhodnosť, možno vášeň a odvahu. Oranžová môže prinášať radosť, ale aj spomienky na detstvo, prináša témy vzťahov ako takých. Intenzita žltej, ktorá budú zmysly a oslovuje múdrosť postupne prechádza do hnedej farby. Tu sa objavujú témy vnútornej sily, ktorá pochádza alebo možno práve stagnuje niekde v minulosti a treba sa ňu pozrieť a vyslobodiť ju. Zelenej farby v prírode ubúda, tak tu sa je dobré pozrieť na to, aké pocity to v nás vyvoláva, keď je tejto farby menej. Je to farba energie, ktorá sa prediera do sveta, farba uzdravovania a rovnováhy a aj prebudenia srdca. Avšak teraz jej bude menej. Čo to vo vás vyvoláva?

Slniečko už svoju lúče čím ďalej tým viac schováva, ale svetelné hry, ktoré sa nám ponúkajú vidieť najmä prechádzkou prírodou, keď sa predierajú pomedzi stromy a ich listy, rozhodne stoja za to. Doprajte si aspoň jednu poriadnu túru alebo dlhšiu prechádzku a vnímajte tie farby, ktoré príroda v tomto období ponúka na precítenie. Zaborte ako deti nohy do napadaných listov a vnímajte, čo to s vami robí. je to nevinná detská hra, ale môže priniesť úľavu, možno uvedomenie alebo aj precítenie niečoho, čo sme si v minulosti odopreli.

Keď si sadáte k jedlu, tak si najskôr všimnite FAREBNÉ KOMBINÁCIE na vašom tanieri. A pred tým, ako začnete jesť si uvedomte, ako tieto farby vplývajú na vás, vašu náladu a čo cítite pri pohľade na ne.

Keď sa učíme niečo nové, je nádherné mať svoj DENNÍK, do ktorého si večer alebo počas dňa zapíšete to, čo ste cez deň pocítili alebo spozorovali. Môžete sa potom k tomu kedykoľvek vrátiť a uvidíte, ako sa aj vy a vaše vnímanie v čase mení ako ten kolobeh prírody.

Jesenné farby sa v našich životoch prejavujú a prinášajú rôzne témy, či si to uvedomujeme alebo nie. Tak je lepšie, keď o tom vieme a sledujeme, ako sa mení naša nálada a vnútorný pokoj, keď prechádzame z teplého počasia do toho chladnejšieho a ako sa jesennom období mení aj naše vnímanie seba a okolitého sveta, prípadne náš prístup k práci alebo k tomu, čo by sme v tomto období potrebovali viac spraviť pre seba.

Ja vám prajem nádhernú jeseň plnú zážitkov, či už vonkajších alebo aj tých vnútorných.

 

Dada Macháčková

Žena, ktorá objavila vo svojom živote kúzlo farieb a prostredníctvom nich byť sama sebou.. miluje používať dve bodky na konci vety, lebo vždy sa dá niečo doplniť..

Prepadla čaru krásnych látok, vzorov, príjemných kvalitných materiálov a začala šiť oblečenie a doplnky pre ženy na mieru ich duše..

Vytvorila projekt Sprirituálna móda pre dušu ženy, v ktorom sprevádza ženy farbami ich duše a pomáha im cítiť sa krásne, nájsť svoju jedinečnosť a podporiť ženskú krásu, ktorú máme každá v sebe a svojsky..

Svoje skúsenosti a poznatky chce šíriť ďalej medzi ľudí, ktorých farebná cesta láka a otvára im nové možnosti ako sa nielen podporiť, ale aj liečiť, či už telo alebo zranenú dušu..

Hovorí ženám: „Každá žena je krásna do takej miery, ako si dokáže dovolí..“

Nájdi seba vo svojom šatníku

Ako príroda prechádza zmenami a svojím pravidelným cyklom, tak my meníme v šatníkoch svoje oblečenie a prispôsobujeme sa podmienkam počasia.

Meníme a prispôsobujeme svoje oblečenie aj tomu, ako sa meníme vo svojom vnútri?

Odráža Tvoje oblečenie aj Tvoju osobnosť a to, kým si DNES?

Ak chceš o SEBE vedieť viac a zároveň sa vedieť vyladiť tak, aby si sa cítila lepšie..

..poď sa so mnou pozrieť na to, ako sa v Tvojom šatníku odráža to, čo žiješ a ako to môžeš zmeniť tak, aby bola spokojnejšia, uvoľnenejšia a šťastnejšia vo svojej každodennosti.

Chcem sa dozvedieť VIAC
Komentáre